Vijenac 688 - 690

Književnost

Uz godišnju nagradu Društva hrvatskih književnika za najbolju zbirku pjesama

Pjesniku Dragi Štambuku prestižna nagrada Tin Ujević

Vesna Solar


Nagradu Tin Ujević za svijet poezije, priznanje koje je utemeljeno 1980, dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika za najbolju zbirku pjesama hrvatskog autora objavljenu unutar jednogodišnjeg razdoblja. Smatra se najuglednijom nagradom za to područje pa sigurno ne slučajno ime nosi po Tinu Ujeviću. Dosadašnji su tako dobitnici redom najveća imena našeg pjesništva, poput Nikice Petraka, Luka Paljetka, Dragutina Tadijanovića, Ivana Slamniga, Vesne Parun i Vesne Krmpotić. 


Zdravko Zima, Ante Pranić, laureat Drago Štambuk, iranski veleposlanik u Hrvatskoj Parviz Esmaeili i Đuro Vidmarović / Snimio Branko Radonić

Ovogodišnji je laureat Nagrade Tin Ujević Drago Štambuk sa zbirkom Angjeo s bakljom, Athalupa. Autorova primarna struka je liječnička i diplomatska, ali se dugi niz godina bavi i pisanjem. Objavio je sedamdesetak knjiga poezije, antologija, prijevoda, jezikoslovnih rječnika i ogleda. Smatra se jednim od najvažnijih suvremenih hrvatskih pjesnika, a dobitnik je i više književnih priznanja. Angjeo s bakljom, Athalupa je sukus pedesetogodišnjega brušenja poetskog stila, a radi se o zbirci Štambukove latinskoameričke poezije, za koju sam autor kaže da „sabire bolna iskustva i transponira ih u ljepotu stiha“. Uspjeti izraziti velike i teške teme stilski savršenim stihovima iznimno je teško i to mogu samo najbolji. Zato je Božica Jelušić u ime Stručnog povjerenstva DKH-a objasnila kako je „nagrada stigla u prave ruke, u pravi čas, onome koji s Ujevićem dijeli ljubav za zavičaj, slobodu istraživača i zamah ‘Vasionca’, sućut za bolne i satrvene duše, i nadasve, strast za jezikom, koju će osjetiti kao ‘dvije kapi ulja u istome zelju’ i blagovati kao najveći dar poklonjen čovjeku“.

Nagrada je Dragi Štambuku uručena 5. srpnja ove godine na svečanosti u Vrgorcu, u mjestu i na dan rođenja Tina Ujevića.

Na ovogodišnji je natječaj pristiglo 76 knjiga, od kojih je, uz Štambukovu, još osam ušlo u uži izbor. To su: Nemoj mi to govoriti (Acumen, 2019) Božice Brkan, Sang (HDP, 2019) Alena Brleka, Vuk i breza (Hena com, 2019) Ane Brnardić, Džepni vremeplov (Baltazar, 2019) Maje Kušenić Gjerek, Akordature (Josip Turčinović, 2020) Daniela Načinovića, Ranije (Vuković/Runjić, 2019) Damira Radića i Stope u snijegu (MeandarMedia, 2019) Nade Topić.

Vijenac 688 - 690

688 - 690 - 16. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak